fredag 8 oktober 2010

Sjukvård

Nu har vi varit hos doktorn igen. Det är lilla A som fått ögoninflammation. Han fick träffa en underbar barnläkare (här får barnen träffa barnläkare även för "vanliga" enkla åkommor), doktorn fick lilla A att skratta så han kiknade och han lurade honom att det växte gurka ur öronen. För att vi skulle slippa åka förbi apoteket hämtade doktorn ett varuprov och gav till oss. Inte för att det hade varit jobbigt att åka till apoteket, de har till och med drive thru här och jag har aldrig behövt vänta några längre stunder för att hämta ut recept och vår försäkring täcker alla medicinkostnader. Vi har varit till barnläkarkliniken flera gånger och vi får alltid tid samma dag, oftast inom en timme från det att jag har ringt. Vi blir alltid väldigt väl bemötta, jag känner aldrig att vi kommer i onödan eller att vi stör. Vilken skillnad det är när jag jämför med hur vi hade det i Sverige och vårdcentralen där. Trots att vi gjorde ett aktivt val och valde privat vårdcentral blev det inte mycket bättre. Där var svårt att komma fram på telefonen, och tid samma dag var inte att tänka på om man inte suttit i telefonkö direkt de öppnade på morgonen. Välja tid? Nej, där fick vi ta den vi blev tilldelade.

Nu är jag fullt medveten om bristerna i det amerikanska sjukförsäkringssystemet men det är inte det jag ville ta upp nu. Jag vill bara visa vilken skillnad det är för oss. Tänk om sjukvården i Sverige kunde bli lite mer serviceinriktad och till för att underlätta livet för patienterna så skulle nog många bli glada!

6 kommentarer:

  1. Låter toppen! Hoppas lilla A blir bra i från sin ögoninflamation snabbt. Härligt med bra barnläkare, vi hade också här en toppen barnläkare som ungarna älskade. Ha det bra Faster I

    SvaraRadera
  2. Faster I- ja, vi är otroligt nöjda och väldigt imponerade över hur bra vi blir omhändertagna. Men de är ju rädda om sina patienter för att har de inga patienter får de det ju inte att gå runt!

    SvaraRadera
  3. Synd om lilla A :(
    Känner igen det du beskriver för så är det här i Indien också. Snabbt, effektivt och bra. Det kommer jag verkligen sakna när vi kommer hem.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Lena- ja, han har varit lite krasslig senaste veckorna nu. Men förhoppningsvis har han blivit immun snart mot några baciller i alla fall=)
    Ja, tänk vilken skillnad i service det kan vara mellan olika länder. Verkligen något man kommer att sakna när man inte har det längre!!

    SvaraRadera
  5. Du slår huvudet på spiken, Malin. För oss med försäkringar är sjukvården i USA helt ypperlig. Kanske bäst i världen? ALLT tas om hand, vid minsta lilla misstanke om ngt skickas man direkt till specialist.
    Precis, vi vet alla att detta inte är förunnat alla som bor i US, men för de med försäkring är den toppen.OCH nu ska vi se vad nya sjulvårdsreformen har att komma med!!
    Kram!!

    SvaraRadera
  6. Annika- Ja vi är så positivt överraskade! Helt fantastisk sjukvård och lätt att få träffa specialister. Blir spännande med den nya sjukvårdsreformen!
    Kram

    SvaraRadera